fredag 22. januar 2010

Oldemor Agneta Aronsdatter fra Tanum i Sverige

Hei.
Helt fra jeg var liten har jeg vært morfars jente. Han var et flott menneske, alltid full av skjemt og humor. Det var til han jeg gikk når jeg trang litt trøst og oppmuntring, og han hadde alltid noen visdomsord å komme med. Husker han sa at når han var borte vil vi glemme han, men han blir bare mer og mer levende for meg etterhvert som jeg blir eldre. Morfar så dagens lys 17. mai 1888 og fikk navnet

Nils Andor Jacobsen,

født på plassen "Jahrkroken", Jahrseie i Østre Bærum. Der vokste han opp sammen med 9 søsken, jeg vet også at det var 5 halvsøsken og en pleiedatter der. Selvsagt forsvant noen av dem ut av "redet" etterhvert. Morfar var den 7. i rekken med et tvillingpar og en søster etter seg. Med hans fantastiske humor og glimt i øyekroken, måtte det ha vært masse smil og latter på denne idylliske plassen på Jahr (Jar kirke ligger der idag). Det er kanskje her det kommer inn en god porsjon arv og endel miljøpåvirkning. Han hadde også en fin penn og var god til å uttrykke seg skriftlig.

Jeg er derfor nyskjerrig på hans foreldre, og har nå konsentrert meg om moren. Jeg visste at hun var svensk, og bak på et bilde fra "Pladsen" sto det at hun kom fra Tanum så da hadde jeg distriktet klart. Vielsen fant jeg i kirkebøkene for Asker og der fikk jeg også litt flere opplysninger.
Her vil jeg rette en stor takk til Liv Ofsdal "Min digitale verden" som satt meg sporet om hvor jeg kunne henvende meg for videre hjelp i Sverige. Det fikk jeg, og jeg må si meg virkelig imponert over all den viten og lysten til å hjelpe andre, fra folk rundt omkring i landet man får gjennom søkerhjelpen i Dis Norge.
I kortversjonen ble min oldemor
Agneta Aronsdotter født som uekte barn i Kalleby, Tanum i Bohuslän. Hennes mor het Maria Hansdatter og antatt far var Aron Johansson.
Agneta utvandret til Norge i 1866. 2 år senere giftet hun seg med enkemannen Jacob Nilsen fra Jahreie. Han var 20 år eldre ennn henne. Hun ble en gang spurt om hvordan hun kunne velge en mann som var så mye eldre, da svarte hun "han er jo så kjekk og sjarmerende så han danker ut alle yngre". Mer om slekten finner du på hjemmesiden min.

Oldemor arvet noen penger etter ?? og med disse startet hun blomsterforretningen på Kirkeristen i Oslo. Om dette har jeg ingen dokumentasjon, så hvis det er noen der ute som vet noe om denne butikkens opprinnelse eller hvor jeg kan lete selv, vil jeg være veldig takknemlig. Hennes datter Nikoline Josefine Jacobsen, gift Kristoffersen, overtok butikken etter henne.
Jeg er også veldig interessert i å finne etterslekt etter denne tallrike familien.
Alle opplysninger mottas med stor takk.
Med dette ønsker jeg alle som er innom bloggen min en riktig fin helg.

2 kommentarer:

 1. Hei :)
  Så spennende å forske i hvor vi kommer fra :)
  Håper du får inn mange svar:)
  Ønsker deg en fin helg også :)

  Klem fra Anett:)

  SvarSlett
 2. Godt jobbet Else. Visste ikke at oldemor var født i Sverige. Det eneste jeg visste var at hun drev blomsterbutikken, det morfar fortalte om henne, og det mor husker om henne.
  Takk for innsatsen. Jeg vet du får stor glede av denne forskningen, og jeg, for en, setter stor pris på det.

  SvarSlett