tirsdag 5. januar 2010

Nytt år og blanke ark...

Hei igjen.
Nyttårsaften har vi akkurat lagt bak oss, og nye fargestifter skal forme livet vårt i 2010. Jeg er ikke en person som har de store vyer for det nye året, men jeg må nok si at som enslig har jeg irritert meg over brødprisene. Jeg liker gode brød og det blir derfor til at jeg havner i den disken hvor de koster fra 25-30 kroner. Dette får jeg jo aldri spist opp før det er hardt og tørt.
Fryser... og oppdeling i butikken? slik at jeg kan ta ut en og en skive av gangen. Joda, det funker og er som regel det jeg velger.
Min søken på nettet førte meg til bloggen til Pain de Martin, en svenske som har brød som lidenskap. Han lager mest brød surdeig, og bare det er en prosess i seg selv. Den tar vi en annen gang, men jeg har alt satt en surdeigskultur som jeg må pleie som et lite barn de neste 14 dagene. Vi får se hva det blir ut av den.
I mellomtiden blir det brød uten kultur men med vanlig gjær. For å gjøre en lang historie kort falt jeg for denne oppskriften
Her skal det settes en kaldhevet deig i kjøleskapet om kvelden, som sagt så gjort. Da jeg tittet inn i kjøleskapet før jeg la meg så jeg at den alt hadde hevd seg til dobbel størrelse. Jeg tok den ut og banket den flat igjen og gikk til sengs. Like før jeg sovnet "så" jeg kjøleskapet mitt på morgnen med en deig som fløt ut av skapet når jeg åpnet døren. Ut av sengen og ned i boden hvor jeg fant den gamle bakebollen etter mor og fikk deigen over i den.
Dette fungerte helt fint, og det ble gode rundstykker til lunsj. Ikke helt som hans men med litt småjusteringer senere blir dette nok bra. Vi har nok litt annen melkvalitet enn svenskene og jeg tror kanskje at fin sammalt rug bør erstattet med vanlig finmalt.
Nå håper jeg at min intensjon om å bake brødet mitt selv holder en stund.
Det smaker bedre, holder seg bedre og lommeboka liker det bedre
- rene kinderegget.

2 kommentarer:

  1. Hei! Jeg bakte rundstykker av "ferdigposene" som heter kornbrød i går. De er veldig gode synes vi...Da går det an å ta opp akkurat det man trenger...Har også tenkt å bake litt franover. Blir så lei av kjøpebrød.

    SvarSlett
  2. Det ser veldig fristende ut med disse frokostbrødene dine må jeg si. Dette må jeg også prøve. Her går det mest i Wienerbrød og boller. Men det er jo kaffemat da :-)

    SvarSlett