fredag 19. april 2013

Hundemat eller mat til hund

Hundemat forbindes stort sett med et eller annet ferdigfôr, som vi kjøper i alt fra dyrebutikker, hos veterinærer, i daglivarebutikken eller bensinstasjoner.
Det dreier seg da om enten tørrfôr eller våtfôr (boksemat).
Mine 3 hunder, bestemor Pia (RIP) med datter Ahura og barnebarnet Mille er alle avlet på tørrfôr fra Hills/Royal Canin. Kvalitetsfôr som har gitt dem det det trenger av oljer og vitaminer for pels og benstrukturer har jeg ment. De har A-hofter både Ahura og Mille (Pia hadde B-hofter), så jeg har stort sett vært fornøyd.
Som oppdretter av rasen lagotto romagnolo har jeg ment at dette er bra fôrtyper og har selvsagt anbefalt det også for mine valpekjøpere.
Jeg har egentlig ikke vært helt fornøyd med pelskvalitetene på enkelte områder av kroppen på hundene. Pia hadde fin pels men etter 3. valpekullet la jeg merke til at hun ikke fikk igjen underullen, tenkte vel ikke så mye over det. Det samme la jeg merke til på Ahura etter hennes valpkull også. De har fin pels over ryggen men på sidene er den dårlig. Når det gjelder Mille (uten valpekull) la jeg merke til det samme så i vinter har jeg vært i tenkeboksen.
Etter en kontakt med en veterinær hvor jeg la fram problemet fikk jeg beskjed om at det kan være hormonelt når det er dårlig pels parallelt på begge sider. Det kan også skyldes mineralmangel.
Jeg dro til veterinær igjen og tok mange prøver av henne, lever, nyrer og stoffskifte mm. Alt var i orden, de fant ingen ting og jeg kjente jeg ble litt rådvill for jeg ville gjerne komme til bunns i dette.

Gjennom en bekjent kom jeg i kontakt med Turid Løvøy Skogvoll i Dyrealternativen. Vi hadde en lang samtale om hundenes kosthold, og hun fortalte om tørrfôr kontra fôr som som ulvene spiste og hunder i gamle dager, et allsidig kosthold med kjøtt og grønnsaker, oljer og mineraler.
Hun mente jeg skulle gå over til vom mm. Jeg hadde jo hørt at hundene ble tykke av vom, og med et allerede vektproblem (tiltross for Hills light fôr) på mine matglade krøllebøller, var jeg veldig betenkt. Turid fortalt da om alle karbohydratene som finnes i tørrfôret, og som vi vet er disse karbohydratene ikke av det beste for oss 2-bente med vektproblemer heller.
Jeg har latt meg overbevise, og har bestemt meg for å gjøre et forsøk med streng kontroll av vekta.
Hunder bør bli kjent med forskjellige smaker, ikke sant Mille? ...  her med sin første broccoli

Omlegging av kostholdet for mine to herlige, litt tykke lagottoer.
Vi starter derfor med vekta som stadfestet at begge to var en kilo for tunge, og hjeeeelp jeg hadde sannelig fått noen ekstra kilo jeg også...
Hundene skal ha 2% fôr av ønsket vekt. Det vil si at Mille og Ahura skal ha ca 280 gr. mat hver dag.
Dette fikk de før:
Dette er ca 170 gr Hills light. Det havnet i tillegg ca en neve i lommen min til go'biter, og fortsatt lå vi godt under det som står på pakningen til Hills. Denne mengden delte jeg i 2, halvparten til frokost og resten til middag. Bikkjene ble allikevel litt overvektige, og fikk dårlig pelskvalietet. De fikk også litt Biola etter middagen for å få orden på en urolig mage. Hangen etter møkk på turer, og alt hva de kunne finne av spiselig substanser ble etterhvert et problem for meg på dagens skogstur. Det ble faktisk litt bedre etterat vi begynte med Biolaen.

Jeg dro ned i dyrebutikken (fine nye butikken til Lady og Landstrykeren). Der ble jeg anbefalt vom med laks i og med at hundene sliter med pels og underull.
Trykk på linken så finner dere mye informasjon om de forskjelle typene vom som er på markedet.

Her er maten hundene får idag:
Vom og diverse grønnsaker som gulerøtter, broccoli, blomkål, agurk, tomater, epler og noen blåbær. De elsker blåbær...

For å finne ut mengden de skal ha, har jeg vært veldig nøye med veie vom. En pølse veier 500 gram. Den har jeg delt i 5 like deler, og de får da 100 gram hver til frokost og middag. Jeg har enda 80 gram igjen til diverse.... go'biter, eller annet snadder når vi trener. Restene av light-fôret jeg nå til hverdags go'biter. Til trening får de selvsagt noe som er mer spennende.
For at de skal kunne nyttiggjøre seg vitaminene i frukt og grønt ble det revet og forvellet. (Må innrømme at jeg rappet litt av den herlige grønnsakblandingen til min egen torskemiddag).
Dette er dagens middag, 100 gr. vom med forvellede grønnsaker, ser jo ganske apetittvekkende ut. De får en tilsvarende porsjon til frokost, og fortsatt er jeg godt under 2% av ønsket kroppsvekt.

For å gjøre hverdagen noe enkel har jeg lagd en stor porsjon grønnsakblanding som jeg har fryser ned i passende porsjoner. Bare å ta ut å putte opp i maten. Vom har jeg for et par dager i slengen, den holder seg noen dager i kjøleskapet.
For tannsten får de nå et saftige kjøttbein å gnage på... nam nam...
Kjøper gode margbein som de ikke klarer å tygge opp.
(Hørte forresten her om dagen om en hund som hadde lagt på seg 3 kg, og de trodde det skyldes en slik "tannpinne" som hun fikk hver dag... og likte så godt. Jeg anbefalte å gå ned til en halv pr dag... tror ikke hunden merket forskjell.

Noen vil sikkert si at nå har "gått rundt for dama", men jeg lager jo god mat til meg selv, og jeg var på Felleskjøpet og kjøpte riktig fuglemat til pip-pipene mine ute i hagen i vinter....
.... skal da ikke hundene også få god, sunn og velsmakende mat???
Det er jo litt mer jobb enn å ta en kopp med tørrfôr og helle opp i matskåla, men med gode rutiner er det raskt gjort.
Vil der vite mer om denne foringen, for de forskjellige hundetypene les her...
Jeg vil veie hundene en gang i uken, og obsesvere dem en stund for å se om det er noen forskjell på adfrerden deres.

8 kommentarer:

 1. Spennende!
  Etter at jeg fikk lundehund i hus, har jeg begynt å tenke mer over hva jeg gir hundene. Lundehunden skal ha så lite fett som mulig, og i alt tørrfor er fettprosenten for høy. Lightfôr bør heller ikke brukes, for der blir balansen feil. Jeg har begynt å kjøpe First Price torsk og sei, og kylling - og gir ham det sammen med grønnsaker og ris. Tørrfor er en lettvindt løsning, og han får litt av det også i ett av måltidene, men jeg tror så absolutt at hundene har godt av variert og skikkelig (ukrydra) mat. Tassen ser iallefall ut til å trives :)
  Blir interessant å se hvordan det går med dine! Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er vedig spendt selv også, dette er bare et forsøk for i første omgang få bedre pels, se om det er mineraler de mangler gjennom tørrfôret. De er helt gær'ne når jeg tar ingrediensene ut av kjøleskapet. Skal lage en ekstra landig med grønnsakmix idag. Syns den var veldig god selv også, med litt krydder på (til meg)Forvelles i usaltet vann til dem. Man beholder jo alle næringsstoffene ved forvelling. Kun 3 minutter i kokende vann, så over i kaldt vann.
   Jeg vil vurdere dem en gang i uka og legge det ut her. Det tar visst ca 4 uker før resultater vil vise seg fikk jeg beskjed om.

   Slett
  2. Hei Else Marie
   Mulig du merker forskjell tidligere......
   Jeg byttet ut halvparten av tørrfor med Vom og merket 'forskjell' på gullet etter få dager, lettere og lykkelig ....? (",)
   Har en gradvis overgang så pr d.d. får hun begge deler dvs 50 % tørrfor
   Hilsen Gerd

   Slett
 2. Hei Gerd.
  Jeg merker stor forskjell på hundene og vil derfor lage en evaluering etter en uke. Mine går nå på 100% vom med tillegg av grønnsaker. Syns dette er spennende :-)

  SvarSlett
 3. Kela har nå en blanksleika matskål.... vom og grønnsakene går ned på høykant! Spennende å se nå hvordan det går med vekta. 300 gr pr dag er masse mat + grønnsakene. Ikke en gulrotstimmel igjen i bollen.... ;-)

  SvarSlett
 4. Bra mat til hunder som fortjener det beste :) Vi fôrer også med vom og hundemat, men bruker i perioder tørrfôr. Tror de setter pris på variasjon i kosten! :)

  SvarSlett
 5. Hei Else Marie.
  Jeg har en lagotto som veier for mye. Han skal ned til 18 kg og jeg byttet mat til han etter å ha lest på bloggen din.
  Jeg gir han nå 200 gr.vom og 160 gr. forvellede grønnsaker hver dag. Han elsker maten og slikker skåla etterpå.
  Jeg lurer på om jeg må forvelle eplene og tomatene også?
  Synes du mengden han får er riktig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bjørg, unskyld sent svar men jeg så det først nå.
   Syns mengden høres helt grei ut. Jeg forveller alt men vet ikke om det nødvendig. Det går i samme vendingen... Hundemager tar jo dårlig opp næring av råe grønnsaker... Jeg variere litt ettersom hva jeg har i huset. For tiden tømmer de skogen for blåbær så den næringen får de den daglige turen...

   Slett