søndag 9. januar 2011

På tallerken

Januar - smalhansens måned:
I følge all reklame og de fleste matprogram du ser på, eller åpner en avis, i denne måneden så er den røde tråden sunnhet og slanking. Denne helgen fant jeg ut at jeg skulle følge opp den tråden, dvs uten mine fløtegratinerte poteter da, det er jo helg...???
Langt nedi fryseren lå det en svin indrefilet kjøpt i harryland og ba pent om å bli spist før det ble "frysesmak" på den.
 Den ble nennsomt plukket ut av fryseren og puttet inn i kjøleskapet på fredag, må tines sakte i kjøleskap sier alle superkokker som jeg elsker å se på... på TV'n.
Lørdag åpnet jeg kjøleskapdøren og sa til'n "hva skal vi gjøre med deg da?"
Marineres ble tingen og kveldens meny ble:
MARINERT SVINEFILET MED FLØTEGRATINERTE POTETER
OG OVNSBAKTE GRØNNSAKER
Sundt og godt!
Fileten ble marinert i blanding av rødvin, sitron, olivenolje, soyasaus, sukker, hvitløk, ingerfær og 1 ts sesamfrø som fikk en rundgang i morter'n.
Opp i en plastpose med alt sammen og så kunne det kose seg på kjøkkenbenken resten av dagen.

Det neste var bakte grønnsaker, denne pannen har jeg laget noen ganger tidligere så handlelista var grei:
rødbeter, gulrøtter, sellerirot, persillerot, purreløk, fenikkel og diverse andre løker, gul, rød og hvitløk (kan sløyfes), en paprika og en liten squash. Det ble en rask tur ned til "Krone" butikken for da var jeg sikker på å få kjøpt rødbeter.
Her kan man selvsagt bruke det man har i skapet eller det man liker best.
Grønnsakene ble renset og kuttet og oppi panna, på kjøkkenbenken min lå den noen små tomater som var litt skrukkete, de havnet oppi panna og sammen med dem godt med olivenolje og en liten dæsj brunt sukker, honning, sitron og balamico. Dette "masseres" godt inn i grønnsakene, du blir herlig klinete på fingerene (rene selvsagt) for alle kokker sier at man skal kose seg med maten.
Formen bli da seende slik ut:
Pannen ble pakket godt inn i tinnfolie og inn i ovnen med den en times tid, rødbetene er noen gjennstridige så trenger litt lang tid hvis bitene er for store. Her er det også fint å putte oppi poteter, så er alt klart til middagen. Jeg skulle imidlertid fryse restene i posjonspakker for senere bruk og da egner ikke poteter seg.
Etter stekingen ser pannen slik ut:
Det blir ganske rødt og det kan vi takke rødbetene for. Bakte rødbeter smaker himmelsk godt og vi bruker alt for lite av denne vitaminbomben av en grønnsak.

Fileten ble brunet i panna og helstekt i etterpå, saus laget jeg av rester fra marinaden, stekesjyen og en fløteskvett smakt til med litt dionsennep og en teskje ripsgele.
Til dette lagde jeg gratineret poteter, men har kan man velge noe med litt mindre kalorierer hvis man er på den slanke linjen.
Med svinefile, mager og fin, og de grønnsakene kan man spise med god samvittighet og gasse i seg herligheten uten nevneverdig dårlig samvittighet.
Den lille langpanna ble nok til ca 4-5 porsjoner (7 for meg) spiste av den lørdag og søndag og frøs ned 5 porsjoner som jeg kan ta opp senere.
Velbekomme!

2 kommentarer:

  1. å det så / hørtes virkelig snadder ut !!!! Hilsen Gerd

    SvarSlett
  2. Virker som du er veldig flink til å lage mat, Else Marie! Tenna løper i vann....

    SvarSlett