torsdag 17. desember 2009

Mattradisjoner

Mølje en gammel tradisjon i Norge. Det finnes to typer mølje; av kjøtt som har sine røtter i Buskerud, men brukes også i Østfold. Langs kysten i Troms er fiskemølje nærmest en "nasjonalrett".
Kjøttmøljen ble lagd av kraften fra kokingen av rull og sylte. Fiskemøljen lages av kokt torsk med lever og rogn.
I min familie har mølje lange røtter helt tilbake til min bestefars hjem på Solberg Gård/Skjærdalen på Tyristrand siste halvdel 1800-tallet. Bollen jeg har avbildet er fra hans hjem og følger den som tar vare på tradisjonene. I min oppvekst hos bestemor, senere hos mor og far og nå hjemme hos meg.
I disse tider er vi nok litt mer forsiktig med fett enn de var i besterfars hjem. Jeg koker møljekraft slik min mor gjorde det, av bibringe og oksehaler. Kan da ha litt ribbefett på bordet og ha over etter eget ønske. Møljebrødet som brytes i bollen er et spesialflatbrød som er tynnere og sprøere enn vanlig flatbrød. Kvaliteten på flatbrødet er viktig. Kraften helles så over, møljen spises med salt og pepper og serveres med øl og akevitt.

Julaften kl. 12.00 er fast tidsrom for servering av denne herligheten. I min bestemors hjem, som lå sentralt plassert i Hønefoss, ble det dekket et langbord i spisestua. Det var åpent hus, slekt og venner av familien kom innom for å ønske god jul. Kraftgryta sto på ovnen og for hver som kom ble det laget en bolle med rykende varm mølje. Etterpå var det småkaker og kaffe før de forskjellige forsvant ut igjen til sine egne gjøremål. (så ikke noe til øl og akevitt i det hjemmet).

Disse skikkene vi har er viktige å føre videre til generasjoner som kommer.
Som Eivind Hellestrøm uttalte: "disse utrydingstrueden norske matretter."
God jul og ta vare på dine tradisjoner og før dem videre til dine barn.

3 kommentarer:

  1. Hmmm....Da har jeg lært noe nytt i dag. Har til gode å smake mølje så det er nok ingen tradisjon for meg...

    SvarSlett
  2. Vi har også mølje klokken tolv på julaften. Det henger vel sammen med famile fra Snarum og Sigdal. Det var ikke noen favoritt i barndommen, men nå syntes jeg det er godt og veldig hyggelig. Det minner meg om bestfar. Har dere purre i krafta? Det bruker vi.

    SvarSlett
  3. Hei. Så gøy å få kommentar på denne. Tror vi er i mindretall som nyter dette på juleaften. Nei vi bruker ikkke purre i kraften men det er sikkert godt. Vi har en annen variant. Min bestemor lagde mølje i 60 år uten å like det. Hun lagde derfor en variant med kjøttboller i, slik at de som ikke likte mølje fikk buljong med kjøttboller. Her i huset er det derfor to kjeler på komfyren, en til mølje og en med boller. Veldig mange starter med den varianten og noen kommer aldri lenger, men de fleste spiser mølja. (I dag er det jo den samme kraften i begge kjelene.) Den er ikke fet lenger.

    SvarSlett