lørdag 27. september 2014

Smeller/spesialsøk - nesebruk satt i system

Jeg har lyst til  å skrive litt mer om aktiviteten/sporten - hva vi gjør og hvorfor dette fenger flere og flere hundeeiere.

Det første vi gjorde var å delta på et introkurs, en kveld hvor de forskjellige aktivitetene blir presentert, og hundene får prøve seg. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt at dette var noe for Mille. Hennes selvtillit er ikke altid helt på topp, så jeg tenkte at litt mestring vil hjelpe henne. Derfor var det Mille som ble med på introkurset...
Det ble vist søk på bane - blomsterpotter - ostekasser og bruskasser. Mille fikk prøve seg på bane. Stig Meier Berg som ledet introkvelden har allerede jobbet i mange år med dette, og ga fine tips om videre trening.
På bildene ser vi Mille for første gang bli introdusert til banesøk, hvordan belønningen skal utføres når hun markerer på riktig boks og siste bildet en fornøyd og glad hund

Vi trener fast hver mandag i Smeller Hønefoss (link til facebooksiden), og jeg trener selvsagt også Ahura på lik linjeg som med Mille.
Vi var så heldig å få plass på et Modul 1 kurs se egen link, og da løste mye seg, Mille fant nøkkelen for hvordan hun skulle søke... Kjempefint kurs, kan anbefales :-)
Ahura viste seg å bli en arbeidsmotor av det store, hun er rask og systematisk i søkene sine, dog litt for rask så her må vi jobbe mer med selve markeringen.
Når vi skal trene inn en ny lukt bruker vi ofte et brett hvor lukten raskt kan byttes rundt i de forskjellige boksene. Stort sett så søker hundene mine på skinnbiter 2x2cm store som har en ukjent id-lukt... her brukes treningsvenner og andre kjente som må ha bitene inntil kroppen i minst 20 minutter. Bitene isoleres glass med skrulokk og merkes med navn og dato. De berøres kun med en pinsett slik at ikke min lukt også setter seg.

På bildene under her søker de begge kantarell i trestabel... Vet ikke hvem som var stoltest hundene eller meg da de fant kantarellen.


Ordet "smeller" kommer av det engelske orden "to smell" - lukte. Ofte får de lukte i en boks med lukten i slik at de vet hva de skal lete etter, dog det hender de ikke får smeller først og da må de bare finne det som lukter annerledes...
 Her søker Ahura i bruskasser, ett eller annet sted her ligger det en skinnbit med id-lukt.
Mille søker på ostekasser, her må hun søke på alle 4 sidene for å finne den siden hvor skinnbiten er festet. Vil bare tilføye at på nåværende tidspunkt har Mille søkt på til sammen 12 kasser og Ahura på 9 kasser... Å søke på 4 sider på så mange kasser er litt av en prestasjon... og de klarer det...
 Her ser du hvor nøye Ahura søker på sidene.
Se på den glade halen.
Sist vi trente søkte de på terrassefliser, under disse flisene ligger
det 6 skinnbiter som de må finne - og de fant dem...


Det er jo utrolig morsomt å se hvor nøyaktig de søker og leter etter disse små bitene.

Ellers har begge to hatt romsøk med 5 skinnbiter, da blir det satt opp et hjørne med forskjellige gjenstander som de må søke gjennom, det kan også være i høyden slik at de på opp på en stol eller krype langs gulvet. Jeg har dessverre ikke bilder fra det. De har også tatt bilsøk ute som er vist på en video.

7. mai i år var Mille på introkurset, og når jeg ser hva de får til på denne korte tiden må jeg si at jeg er utrolig stolt av jentene mine.
Hvordan de har vokst på mestring og psyke er også helt utrolig...
Jeg vil også si at det flotte miljøet vi har i Smeller Hønefoss gjør jo dette er enda mer gøy. Her jobber vi sammen, gir råd og korrigere hverandre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar