torsdag 27. september 2012

Katarakt - kortikal

Av og til føler man at verden faller litt i grus - ikke går helt i den retning man ønsker. Oppdrett er rene "ekstremsporten" av og til. Man gjør sitt beste for at avkommene skal få den beste helsa i verden og så plutselig er det et eller annet som ikke stemmer "med kladden".
23. mars 2006  ble Ahura født. Hun har A-hofter var epi-fri og øyelyst U.A.
Ahura har 2 kull med herlige oppegående avkom. Emilie (Mille) fra siste kullet hennes bor her hos meg.
Tanken min var at Ahura skulle pares denne vinteren for sitt siste kull. Hun blir 7 år til våren så nå var det siste frist.
Jeg bestilte time til øyelysning. Det er viktig at avlshunder øyelyses før hver paring for ting kan endre seg... og det hadde det gjort.

Diagnose: Katarakt (ikke medfødt) Fremre kortikal katarakt begge øyne.
Det var til å grine av. Øyelyseren sa at hun burde taes ut av avl, men det er ikke nødvendig å ta avkommene hennes ut. Heldigvis kan jeg bruke Mille i avl (hun skal selvsagt øyelyses først). Han sa også at det var lite trolig at hun vil bli nevneverdig plaget av det, da det bare var bittesmå prikker, men han anbefalte en øyelysing igjen om et år for å se om det var noen endringer.

Jeg googlet litt på dette og fant disse beskrivelsene, vet ikke helt om jeg ble noe særlig klokere av det. 
Wikipedia: Denne katarakten skyldes celledød i linsens barklag. Hvorfor cellene dør vet man ikke. De døde cellene fører til væskeopphopning (ved osmose), og den økte væskemengden endrer brytningsegenskapene til linsen, og dermed en fordunkling. Denne fordunklingen opptrer som eker rundt linsen periferi.
Kortikal katarakt:  Ved kortikal katarakt vil forandringene opptre som alt fra bitte små prikker til store tettheter. De kortikale kataraktene som oppdages tidlig i livet er oftest mer ”hissige” enn små prikker som oppstår senere i livet.
(På Ahura var det bare bittesmå prikker)
Etter fylte 7 år vil en stor hund ikke bli felt ved øyelysing for bitt små prikker (henholdsvis  9 og 11 år formindre raser). Hos slike hunder kaller man dem alderdoms eller senile forandringer.


Jeg bestemte meg derfor til å sterilisere henne da hun ikke skulle avl igjen, det holder lenge med ei tispe med løpetid i huset.
I går når vi kom hjem fra veterinæren ville hun ikke inn, og fikk lov å kose seg på trappa godt innpakket.
Etter en natt hvor vi tilbrakte tiden sammen i stua (ville ikke at hun skulle gå trapper) var hun igjen ute på trappa, idag heldigvis med litt bedre vær.
Ahura elsker å trene så nå slipper vi disse premenstuelle periodene hennes. 
Nå ligger hun ved føttene mine å slapper av med body og sting under buken. Det blir rolige tider her de neste 2 ukene. Hun må luftes i bånd... det vet hun nesten ikke hva er. 
Nå ser vi fram til nye tider her i huset og 2 hunder som fortsatt leker og koser seg i skogen og på stranda.
Mille venter nå på at mor Ahura skal komme seg slik at de kan ha det gøy sammen. Så får vi se hva framtiden bringer - om det blir noen valper etter henne.

Hvis noen av dere som leser dette har tilleggsopplysniger og vet mer om denne typen katarakt ville jeg sette stor pris på noen kommentarer.
1 kommentar:

  1. Takk for at du delte dette, det var flott å lese for noen som er i en lignende situasjon. :)

    SvarSlett