lørdag 10. mai 2014

Smeller - trening med nesearbeide

Smeller... en annerledes hundesport som bygger på hundens eget luktsystem...
Etter å ha hørt om denne sporten og sett noen vidoer må jeg si jeg tente på denne måten å trene hundene mine. Jeg har to aktive jenter og "bare å gå en tur" er ikke nok for husefreden... he he.
Kyonis hundeklubb annonserte et informsjonskurs og jeg meldte på Mille. Vi fikk beskjed om ha med masse ektra gode go'biter og to leker.
Det ble en utrolig givende kveld med Stig Meyer Berg, fra Smeller som veiledet hunder og eiere i framgangsmåte, og hundeførerens kroppspråk. Her er det for gjort å gjøre noen feil (fikk da erfart det selv).
Hundene fikk prøve seg i de forskjellige banene, vi hundefører fikk høre hvordan vi skulle forholde oss for ikke å gi hundene feil informasjon. Her er det mye å lære.

Her er Mille i en luktbane hvor det ligger te-poser i boks 2 og 5. Hun begynner søket systematisk fra boks 1 og markerte på boks 2 og 5... 
Hundene fikk prøve seg på luktbanen hvor de lå en te-pose i 2 av de 6 boksene. Her jobben virkelig Mille som en helt og fant de riktige boksene.
De andre fikk prøve seg på blomsterpotter, bruskasser og andre kasser hvor det lå en leke. Alle klarte seg veldig bra.
Hjemme fant jeg noen videoer hvor jeg fikk se mange forskjellige måter å jobbe på.
Sporten er delt opp i forskjellige moduler hvor vanskelighetsgraden økes. Det er en stund til det er kurs her i området så det var bare å gå igang med å lage litt hjemmetrening.
Jeg fant noen små blomsterpotter i boden og kjøpte en liten sprettball så neste tur på Eggemoen ble avsluttet med en søk for hundene.

Prøving og feiling er det visst noe som heter... Utstyrt med kyllingbiter og blomsterpotter gikk jeg entusiastisk i verk...
Først skulle Ahura få prøve seg, hun hadde jo ikke gjort dette før. Da hun kjente kyllinglukt fra lommen valset hun ned blomsterpotter med tilbehør, og la ikke engang merke til disse små pottene jeg hadd satt opp.

Det gikk bedre med Mille, hun skjønte hva hun skulle gjøre og søkte systematisk... morsomt. Jeg syns det er greit å ha litt ustyr i bilen slik av vi kan ta et lite søk etter dagsturen, med noen små justeringer vil nok dette fungere bra.

På hjemturen la jeg turen innom Rema 1000 og fikk med meg 8 bruskasser hjem...

Hjemme ventet 8 yoghurtspann som var nyvasket, og hadde fått huller i bunn.
Det er viktig at ting er rent slik at hundene får det riktige luktbildet
Nå er det bare å sette igang...
Hun skulle finne en grønn ball som jeg hadde festet i ett av hullene Jeg startet med 3 kasser hvor jeg endret rekkefølgen. Hadde først 2 på gulven, men da tittet hun bare oppi og så etter ballen... smart hund... Jeg endret også om ballen lå i nederste og øverste kasse.
 Vanskelighetsgraden øker etterhvert...
Hjelp meg da... (ballen ligger i øverste kasse)
Hvor er den da?

Vi avsluttet med litt ball lek - og tro meg det er første gang i Ahuras 8-årige liv at
hun har giddet å leke med en ball.... 
Så var det bare å vente til neste gang det ble hennes tur igjen.
Mille fikk gå gjennom samme banen etterpå, men her legger jeg ut Mille,
når hun jobber med spannene.
 Vi startet med 2 spann, her skulle hun også finne den grønne ballen
Her er det 4 spann, vi økte etterhvert til 6 spann. Jeg byttet plassen hvor
ballen hver etter hver gang hun hadde funnet den... Kjempeflink var hun..
 Avsluttet med ball lek, og det er ingen problmer for denne frøkn'a
 Best å sjekke ut kassene i etterkant - kunne jo hende....
Så var det bare å vente til værsego' og litt utdeling av de resterende kyllingbitene.
Dette har virkelig vært en fin treningsøkt, vi holdt på over en time... Det er jo så fint at men kan lage seg en treningplass hjemme for en slikk og ingenting...
Blir nok en ny økt i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar